Zaterdag 17 juli, strak blauwe lucht, zon en heel veel liefde op it Fjouwerkant. Een ideaal recept voor de strijd tussen de pearkes. 

Bij de jeugd waren er 16 aanmeldingen, waaruit de JC (jeugdcommissie) 5 pearkes en 2 drietallen kon vormen. Een lagere opkomst i.v.m. de zomervakantie, maar ook de jeugd kon weer los en dat is het belangrijkste. 

Bij de senioren daarentegen was de opkomst, net als vorig jaar, fantastisch! Maar liefst 41 pearkes (82 kaats(t)ers) hadden zich aangemeld waardoor we een Tortel- (A) en Duifjes-klasse (B) konden organiseren.

Bij de Welpen en de pupillen/schooljeugd werd er in poulevorm gekaatst.

Bij de Welpen wonnen Sil en Iris de eerste partij van Senne, Dycke en Marije. Ook Jelte en Benja wonnen van deze drie dames. De partij van Sil en Iris tegen Jelte en Benja ging om de krans en werd een echte thriller. Sil en Iris mochten de krans en beker mee naar huis nemen nadat zij pas op 5-5 / 6-4 wisten te winnen.

Bij de pupillen/schooljeugd had de finale ook alle kans om net als bij de welpen een echte thriller te worden. Zowel Sander en Merian als Harmen en Thyme wonnen de eerste twee partijen, waarbij de tegenstanders niet verder kwamen dan een spel.  Echter werd in de finale duidelijk dat Harmen en Thyme deze dag een te sterke tegenstander waren, waardoor Sander en Merian nu zelf ook niet verder kwamen dan een spel. Harmen en Thyme pakten de krans door met 5-2 / 6-6 te winnen.

De tortel-klasse (A) bij de senioren bestond uit 14 pearkes. De eerste omloop leverde aan aantal spannende partijen op, waarbij ook de favorieten voor de eindzege al een beetje zichtbaar werden. De tweede omloop in de VR (verliezersronde) was één en al spanning met twee partijen die eindigden in 5-5, waarvan één in 5-5 / 6-6. In de tweede omloop van de WR (winnaarsronde) was de spanning ver te zoeken. De verliezers van de 3 partijen in deze omloop, kwamen gezamenlijk tot één spel, wat dus ook wat over de winnaars van deze omloop zegt. De derde omloop was exact het omgekeerde t.o.v. de tweede omloop, waarbij nu in de WR een 5-5 / 6-6  en 5-3 / 6-4 nodig was om de finale te bereiken was de derde omloop in de VR zo voorbij. Dit leverde in de VR op voorhand een spannende finale op. Echter gooiden Migchiel en Alien roet in het eten van het aanwezige publiek door over de geliefden Mike en Ilse heen te walsen en de finale met 5-2 / 6-0 te winnen. 

De halve finale van de winnaarsronde was puntje van je stoel werk. Gerrit Jan en Suzanne moesten op 5-5 6-6 hun meerdere erkennen in Marije en Nick. Een partij op hoog niveau, prachtig om naar te kijken. En we vergeten de andere halve finale zeker niet, want ook die eindigde in 5-3 4-6 na een partij met veel tussenspel. De spannende finale tussen Jorrit en Mirthe en Marije en Nick werd pas beslist op 5-4 6-4 in het voordeel van Marije en Nick. Voor de toeschouwers, en hunzelf, een prachtige kaatsmiddag daar.

En dan de Duifjes klasse. De enige Duiven die meedeed was deze keer trouwens in de andere klasse ingedeeld. Maar liefst 27 parturen en veel nieuwe gezichten. Wat gezellig! Partners die in hun leven amper een bal hebben aangeraakt, partners die meer konden dat wij ingeschat hadden, koppels die al vaak samen hebben gekaatst, koppels waarbij we maar blijven wachten tot ze eens echt partners worden, jonge koppels, nog jongere koppels en nog heel veel meer. Alle omlopen gaven zeer gevarieerde uitslagen. In de finale van de VR kon het superjonge koppel Sjirkje en Jisse het net niet winnen van het iets oudere koppel Sjoerd en Brecht. Gaf de ervaring de doorslag? Wie zal het zeggen, feit is dat deze jongelingen de hele dag top hebben gekaatst. 

In de WR gaf de ervaring in de laatste 2 partijen zeker de doorslag. Ronald (1 van de oudsten op de lijst) kon samen met Minke niet kapot op deze dag. Daar in de eerste 2 omlopen de tegenstanders nog niet wakker waren, moesten ze in de 3e en 4e omloop vol aan de bak. De andere finalisten, Joris en Julia hadden zware omlopen, maar bleven ook een omloop staan. Het beloofde een spannende finale te worden en het publiek zat er klaar voor. Dit pakte anders uit, want op 5-1 4-6 vonden de 2 J’s al hun Waterloo en daarmee waren de mooie kransen verdiend voor Ronald en Minke.

De dag werd gezellig afgesloten met z’n allen. De wedstrijdsponsor voor deze partij was Garagebedrijf P. Postma.

Welpen:

1e Sil Hijlkema en Iris Overal (14 Pnt.)
2e Jelte Nieuwenhuizen en Benja Reinsma (12 Pnt.)
3e Senne Overal, Dycke Wildeboer, Marije Nieuwenhuizen (7 Pnt.)

Pupillen/schooljeugd:

1e Harmen Zijlstra en Thyme Dunnewind
2e Sander Yntema en Merian Jeeninga
3e Jelmer Velzen en Nynke Zijlstra
4e Jesse de Boer, Haije de Boer en Berend Zijlstra

Tortel-klasse

1e Marije Miedema en Nick
2e Jorrit Tolsma en Mirthe Yntema
3e Gerrit Jan Duiven en Suzanne Bosma

1e vr Migchiel Anema en Alien Hoekstra
2e vr Mike van Dorselaer en Ilse Yntema

Duifjes-klasse

1e Ronald Reinsma en Minke Jonker
2e Joris vd Tol en Julia de Bruin
3e Thomas Scheffer en Emmy Kroeger
3e Martijn Wiersma en Anita Vrieswijk

1e vr Sjoerd Anema en Brecht Kramer
2e vr Jisse Draaisma en Sjirkje Vrieswijk