Na een strenge selectieprocedure zijn de mannetjes Rudmer en Harmen Faber en Melle Talsma uitverkoren om Achlum op het NK pupillen te vertegenwoordigen. Gedreven kaatsers, vrienden, fanatiekelingen en nuchter. Coach Grada van der Schoot heeft vrijdag de laatste instructies gegeven en op zaterdag om 9.00 uur fietsen ze met z’n 4en naar Arum. Wat zijn de verwachtingen, hoe hebben ze geslapen, hoe gaan we aan de slag. Mooie gespreksonderwerpen voor het fietstochtje, maar de mannen praten over olijfolie, water en drijven. Complete ontspanning. Geen favorietenrol, maar wel een team dat prima mee doet.

Lekker ff inslaan en tegen 10 uur wordt het toch behoorlijk druk daar op het veld in Arum. Ouders, beppe, zus, broer, neven, tantes, vrienden en nog meer belangstellenden komen het partuur aanmoedigen. Meteen op scherp, Sexbierum bleek vorige week in Makkum ook over het nodige kaatstalent te beschikken. En hoe gaat dat met de coach die van oorsprong van Sexbierum komt….nog meer motivatie dus 😉. De uitslag van 5-1 mogen we in onze zak steken, maar daar moest wel een uur voor worden gekaatst. De mannen hebben de goede modus en focus gevonden en weten precies wat ze aan elkaar hebben. Op naar de 2e omloop. De lijst was van tevoren natuurlijk al uitvoerig bekeken en het was duidelijk dat er geen gemakkelijke tegenstanders zouden komen. In de 2e omloop stond Raerd tegenover hen op het veld. De temperatuur steeg en zo ook die van de kaatsers. Wat een passie in deze partij. Harmen pakte in deze partij in 1 eerst 4 punten met zijn keeractie en terugslaan en dat zijn belangrijke punten in een partij. Ook de 3 zitballen op rij door de opslag van Rudmer (voorin en voor minst) maakten een prachtig eerst. Op 5-4 6-6 dwingt Melle (achterin en voorbest) de tegenpartij tot een kwaadslag. Op naar de 3e omloop! Eerst goed drinken en eten, want brandstof tanken is op zo’n dag erg belangrijk. Dronrijp is nu de tegenstander. Vorige week in Makkum kwamen we hen ook tegen en dat was een heel spannende strijd. Het werd vandaag bijna een kopie van vorige week. Achlum komt er eerst niet aan te pas en komt 3-0 achter. Kan deze opmars van Dronrijp worden gestopt? In het 4e eerst raakt de voorinse van Dronrijp de bal en de achterinse maakt een kaats. De scheids geeft aan dat het goed is gegaan, maar daar denken de Achlumers (kaatsers en supporters) anders over. Irritatie alom, maar het vuur is weer terug. En dat is winst. Het partuur pept elkaar weer echt op en komen zomaar terug naar 3-3. Dronrijp pakt het 7e eerst vrij eenvoudig. Loopt Dronrijp nu door naar de zege? Niks is minder waar. De Achlumers laten zien dat ze een echt team zijn en op 5-4 6-6 slaat Rudmer de kaats strak voorbij door de hoek. Top!! Zo, zo, wat was deze partij ook weer spannend. Het beloofde broodje frikandel kunnen de mannen ophalen. De halve finale, een prijs is al binnen. Vorige week bij de afdeling wonnen Rudmer en Melle de 3e prijs. Gaat het deze week nog mooier worden? Witmarsum is de tegenstander. Met 2 partijen van 5-0 en een staand nummer hebben zij hun krachten behoorlijk kunnen sparen. Witmarsum staat net als Achlum heel degelijk te kaatsen en jawel dan krijg je weer een spannende partij. Het gevoel dat ze gaan winnen is er zeker, maar Witmarsum is taai. Ze blijven bij, maar de Achlumers blijven bij de les. Op 5-4 6-6 (alweer ja) slaat de opslager van Witmarsum de bal buiten het perk. Achlum staat in de finale van het NK!!!! KNKB tv zendt een deel live uit en er komen nog meer Achlumers naar Arum om de jongens aan te moedigen. Scharnegoutum is de tegenstander met de tweeling Ruurd en Frans. Hun vader, Reindert Oosterbaan, is in Achlum geboren en getogen. Best bijzonder. 

Het is een NK, dus voordat de finale begint stellen we ons op voor het Frysk Folksliet. Dit vinden alle 5 de jongens best ongemakkelijk. Tsja, de tekst is lastig en waar moet je kijken. Zo schattig om te zien. Maar snel beginnen met de wedstrijd. Achlum komt meteen met een eerst voor, een lekker begin. Scharnegoutum komt terug en Achlum komt 2-1 achter. Op 2-1 6-6 slaat Melle een vreemde bal op die tussen de broers in ploft en de stand is weer gelijk. Achlum neemt de lead in de partij en komt op 5-3. Rudmer weet de platte lage ballen te verwerken tot kaatsen en bovenballen. De overwinning is nu wel heel dichtbij, maar het gaat om de laatste slag. Harmen is bij de les en keert de ballen als het nodig is. Sterk opslagwerk van de broers Oosterbaan brengt de partij op 5-4. Het publiek begint te wiebelen op de bank. Gaan we naar een 5-5 partij? Het wordt 6-4 en Achlum moet een kleine kaats verdedigen. Rudmer en Harmen staan klaar om geen bal meer door te laten, Melle overlegt met Grada over de strategie en slaat de bal stijfhoog op. De voorinse raakt de bal niet lekker, het duurt ff, gaat de bal echt kwaad….JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!

De jongens vliegen elkaar uitzinnig in de armen, wat fantastisch gedaan, wat een superprestatie! Alle supporters van Achlum zijn blij en trots op de mannetjes. Felicitaties in ontvangst nemen, wachten op de prijsuitreiking, een bijzonder bronsen beeld voor alle 3, een trotse coach ernaast en met de krans om de nek op de fiets naar huis. Dik en dik en dik verdiend door te geloven in jezelf, een team te zijn, nooit op te geven, vertrouw op elkaar en werk hard voor elke punt!!

Bij de ingang van Achlum staat een trekker met versierde wagen op ons te wachten. Een mooie rondrit door alle straten van Achlum. De jongens met rode konen van de zon, de spanning en ontlading. Een feestelijke afsluiting in de Singel en dan moe, moe, moe, maar voldaan naar huis. Deze dag willen we nooit meer vergeten. Ik sluit af met de prachtige woorden van de coach : “Als je in jezelf geloofd is alles mogelijk, zelfs als het onmogelijk lijkt!!